Kasvien evoluutio


Miten kasvit ovat kehittyneet? Mitä oli olemassa ennen niitä?Seuraavaksi on kysymyksiä ja vastauksia kasvien evoluutiosta. Kysymykset on kirjoitettu suoraan biologian tunnilla saadusta monisteesta. Vastaukset ovat itse laatimiani.

Miten maapallon ilmakehä syntyi noin 3 miljardia eli 3000 miljoonaa vuotta sitten? 

Maapallon ilmakehä syntyi 3000 miljoonaa, eli 3 miljardia, vuotta sitten, niin että eräiden bakteerien sisälle kehittyi lehtivihreämolekyylejä, jotka alkoivat sitomaan Auringon energiaa yhteyttämisessä. Ne olivat eräänlaisia syanobakteereja. Ja sitten, kun yhteyttävät bakteerit alkoivat luonnollisesti lisääntyä, yhteyttäjiä oli enemmän ja siitä seurasi se, että ilmakehän happipitoisuus kasvoi. ( Muistathan, että kun kasvit, tuolloin syanobakteerit, yhteyttävät, reaktiossa vapautuu happea.)

Miten maapallon ensimmäiset kasvit saivat viherhiukkasensa?

Ensimmäiset kasvit saivat viherhiukkasensa niin, että niiden solut ottivat sisäänsä, "söivät", bakteereja, joilla oli kyky yhteyttää, eli valmistaa ravintoa Auringon energian avulla. Juuri niistä syödyistä bakteereista muodostui myöhemmin viherhiukkasia kasvien soluihin, jotta ne pystyivät yhteyttämään.

Mitkä olivat ensimmäisinä maalle siirtyneet eliöt? 

Ensimmäiset maalle siirtyneet eliöt, eli elävät olennot, olivat leviä ja sammaleita.

Mihin eliöryhmään ne kuuluvat? 

Edellä mainitut eliöt kuuluvat kasveihin.

Miksi ne alkoivat levittäytyä maalle? 

Ne alkoivat levittäytyä maalle, jotta saisivat lisää elintilaa ja ravinteita. Kun vedessä eli niin paljon kasveja, niillä oli jatkuva kilpailu em. asioista, joita kasvi tarvitsee elääkseen.

Luettele kasvin rakenteita, joita ne tarvitsevat maaelämässä.

Kasvi tarvitsee maalla elämiseen juuret, jotka kiinnittyvät sen kasvualustaan. Jotta lehdet voidaan kohottaa Auringon valoon, tarvitaan suora ja tukeva varsi. Kasvi tarvitsee lisäksi siemenkuoren, joka estää sen sisällä olevan kasvialkion, eli kasvivauvan, kuivumisen.

Minkälaisiin ympäristötekijöihin kasvit joutuivat sopeutumaan, kun ne siirtyivät maalle noin 400-300 miljoonaa vuotta sitten? 

Maapallo oli hyvin hiilidioksidipitoinen, mikä kiihdytti kasvien kasvua. Ilmassa oli myös aika vähän happea, kun yhteyttäviä eliöitä ei ollut kovin paljon. Kasvit joutuivat tottumaan lisäksi kuivuuteen ja painovoiman vaikutukseen.

Mitä muutoksia kasveissa tapahtui, kun kehitys eteni? 

Paljassiemeniset kasvit yleistyivät, saniaiset muodostivat itiökasvimetsiä ja myöhemmin tuli myösa koppisiemenisiä. Lisäksi kasvit alkoivat sopeutua yhä kuivempaan ilmaan.

Nimeä kasveja, joita eli 300 miljoonaa vuotta sitten. 

Tuolloin eli pääosin itiökasveja, eli kortteita, saniaisia ja liekoja.

Miten kivihiili on syntynyt? 

Kivihiili on syntynyt rehevistä korte-, lieko,- ja saniaismetsistä, eli itiökasvimetsistä. Kasivt ja niiden sisältämä alkuaine hiili, C, jota ihmisessäkin on, jäivät maakerrosten alle ja hiili puristui myöhemmin kivihiileksi.

Mihin kivihiiltä käytetään?

Kivihiili on fossiilinen polttoaine ja sitä käytetään erilaisissa voimaloissa energiantuotannossa, sekä teräksen valmistuksessa.

Mitä kivihiilen käytöstä seuraa? 

Kivihiilen palamisessa ilmaan vapautuu paljon hiiilidioksidia, joka nopeuttaa ilmastonmuutosta, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa. (Ilmastonmuutoksen seurauksista lisää blogissani ilmastonmuutos- sivulla)Alla olevassa taulukossa on evoluution tapahtumia ja aikoja.

Tapahtuma
Aika

Maapallo syntyi  

Ensimmäiset bakteerin kaltaiset eliöt kehittyivät

Yhteyttävät bakteerit kehittyivät

Ilmakehä syntyi

Ensimmäiset tumalliset yksisoluiset eliöt kehittyivät

Ensimmäiset monisoluiset eliöt kehittyivät

Ensimmäiset kasvit ja sienet kehittyivät

Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle

Itiökasvien valtakausi

Ensimmäiset siemen- eli kukkakasvit kehittyivät

Sammakkoeläinten valtakausi

Matelijoiden valtakausi

Ensimmäiset linnut kehittyivät

Nisäkkäiden valtakausi

Nykyihmiset kehittyivät Afrikassa


Mvs= miljoonaa vuotta sitten  4600 mvs

3500 mvs

3000 mvs

3000 mvs

1500 mvs

400 mvs

400 mvs

400 mvs

400 mvs

200 mvs

300 mvs

250 mvs

250 mvs

65 mvs

200 000 vs